Polyethyleen – basiskennis

Polyetheen wordt geproduceerd in zowel een hoge als lage dichtheid. Zo ontstaat voor elke toepassing een geschikt materiaal. Voor 90% bestaan de polyetheensoorten uit LDPE, HDPE en LLDPE.

LDPE - polyetheen met een lage dichtheid

LDPE wordt geproduceerd via een hogedrukproces bij een druk van 1000-3000 bar en temperaturen van 150-300 °C.

Dit door ons gebruikte standaardmateriaal is relatief zacht en gemakkelijk te bewerken. De eindproducten zijn bijzonder doorsteekvast en elastisch. Gemengd met LLDPE zijn de zakken ten dele nog doorsteekvaster. Dit verbetert ook de sterkte van de lasnaad.

HDPE - polyetheen met hoge dichtheid 

HDPE wordt geproduceerd in een lagedrukproces bij een druk van 1 - 50 bar en temperaturen van 20 - 150 °C. 

Dit materiaal is doorsteekvaster dan LDPE, maar scheurt gemakkelijker. Door de materiaaleigenschappen kan HDPE in geringere dikte worden geproduceerd dan LDPE. Voor bepaalde toepassingen is HDPE dus een goed alternatief.

LLDPE - lineair polyetheen met een lage dichtheid

LLDPE wordt geproduceerd bij een licht verhoogde druk van 50 - 100 bar en met gebruikmaking van een veranderde katalysator. Het materiaal is buitengewoon rekbaar en wordt met name gebruikt voor de productie van stretchfolie.

MDPE - polyetheen met een gemiddelde dichtheid

Het materiaal lijkt veel op HDPE, maar heeft een lagere dichtheid. Het voelt zachter aan dan HDPE, maar is slechts marginaal minder sterk.

Metalloceen

Metalloceen is een katalysator die wordt gebruikt bij de verwerking van ethyleen en die de eigenschappen van polyetheen aanzienlijk verbetert. In de volksmond staat de naam metalloceen ook voor soorten kunststof die met behulp van deze katalysator werden geproduceerd.

Off-grade materialen

Bij de productie van polyetheen komt het voor dat het product niet precies voldoet aan de gebruikelijke specificaties van de fabrikant. Dit PE wordt dan aangemerkt als niet-typespecifiek (off-grade) en tegen lagere prijzen verhandeld op de spotmarkt. De kwaliteit van off-grade materialen is heel goed voor de productie van diverse folies. Off-grade materialen zijn echter niet altijd beschikbaar, omdat ze als het ware een toevalsproduct zijn.

Bijzonderheden van geregenereerde kunststoffen

Net als bij papier neemt de kwaliteit van het gerecyclede materiaal af met het aantal recyclingprocessen. Polyetheen klontert samen wanneer het vaak wordt gerecycled: het granulaat smelt niet meer volledig en er ontstaan korrels. Of het verbrandt gedeeltelijk tijdens het productieproces en laat op de folie een vieze geur achter. Om dit te voorkomen zijn de verschillende kunststofregeneraten voorgesorteerd op hun kwaliteiten.

PREMIUM regeneraat

De regeneraten voor onze PREMIUM-producten zijn afkomstig van hoogwaardig recyclaat, wat uitstekende kwaliteitseigenschappen mogelijk maakt.

Standaard regeneraten

Standaard regeneraten zijn geschikt voor vele toepassingen waaraan lagere eisen worden gesteld. Het wordt gewonnen uit gebruikte producten zoals verpakkingsfolie.