Wat is post-consumer gerecyclede folie?

Folie gemaakt van post-consumer recyclaat is een uitdaging voor het recyclingproces. Met onze jarenlange expertise werken we aan een verdere verhoging van het PCR-gehalte en verdere verbetering van onze producten. Bij DEISS vindt u bijvoorbeeld hoogwaardige, scheurvaste afvalzakfolies met meer dan 80% post-consumer gerecycled materiaal.

Al 70 miljoen verkochte zakken van DEISS hebben de Blauwe Engel - het bekendste milieukeurmerk voor kunststoffolie en gerecycled papier.

www.blauer-engel.de/emil-deiss-kg-gmbh-co

 

Het materiaal

Post-consumer recyclaat (afgekort PCR) is een mengsel van gerecycled materiaal van huishoudelijk, commercieel en landbouwafval. Het toenemende gebruik van PCR-folie sluit de recyclingkringloop en spaart grondstoffen. De uitdaging is hier om ondanks de heterogene kwaliteit van het uitgangsmateriaal toch constant scheurvaste eindproducten te produceren. 

Wat is folie gemaakt van post-industrieel recyclaat?

Op dikte geoptimaliseerde folie van postindustrieel recyclaat is de beste oplossing voor producten die hoge prestaties moeten leveren. Door de toevoeging van hoogwaardige polymeren kunnen we uit ca. 95% recyclaat een unieke dunne folie produceren die uiterst scheur- en doorsteekvast is. Hierdoor is het de meest betrouwbare, grondstofbesparende en CO2-vriendelijkste afvalzakoplossing op de markt. Het heeft een aanzienlijk kleinere ecologische voetafdruk dan bioplastics en papieren zakken met dezelfde functionaliteit (volgens IFEU).

Het materiaal

Postindustrieel recyclaat (kortweg PIR) bestaat uit hoogwaardig industrieel afval, bijvoorbeeld snijafval. Door de hoge zuiverheid van de grondstof is het eindproduct haptisch homogeen en zeer performant. Om CO2 te besparen is het noodzakelijk het gebruik van materialen te verminderen zonder aan prestaties in te boeten.

Wat is biologisch afbreekbare folie?

Een goede biofolie bestaat uit het hoogst mogelijke aandeel hernieuwbare grondstoffen (bijv. bio-based BASF-polyester ecoflex). Het kan industrieel worden gecomposteerd zonder dat er microplastics vrijkomen. Het maakt dus een hygiënische en veilige verwijdering van bioafval mogelijk. De uitdaging: een stabiele productkwaliteit garanderen die vergelijkbaar is met die van kunststof. 

Het materiaal

  • Biologisch afbreekbaar
  • Deels uit hernieuwbare grondstoffen
  • Natvast & scheurvast

Papier

Papier kan worden gemaakt van bijna alle plantenvezels. Papier is biologisch afbreekbaar, heeft vaak erkende milieulabels (zoals Blauwe Engel en FSC®) en heeft een goed imago - maar is niet automatisch ecologisch gunstiger dan plastic.

De productie van stabiel papier is over het algemeen zeer energie-, water- en CO2intensief. Maar niet alle papier is hetzelfde. Voor de hoge stabiliteit van de DEISS zak van kraftpapier combineren we bijzonder lange papiervezels uit hoogwaardig oud papier met cellulosevezels uit de bosbouw. Dit maakt ons papier buitengewoon belastbaar, elastisch en - ondanks de extra coating voor een hoge natvastheid - 100% recyclebaar.

Graspapier

Papier gemaakt van de snel hernieuwbare grondstof gras is momenteel het nummer 1 onderzoeksonderwerp. Graspapier heeft een enorm potentieel voor de bescherming van het milieu omdat voor de productie ervan 97% minder energie, 99% minder water en geen chemische additieven nodig zijn. Gras is bovendien regionaal beschikbaar en vermindert dus ook de logistieke kosten. Bovendien bespaart graspapier 75% CO2 in vergelijking met papier van nieuwe vezels.